C64 Projekt, 5. rész

Immáron, hogy tudjuk milyen lehetőségeink vannak, meg kell hoznunk egy nehéz döntést. Mennyit is akarunk retróra szánni, és mennyi időt tudunk a kész mű használatára fordítani. Mivel nekem gyermekkoromban nem volt C64-em, ezért nincsenek emlékeim a kellemes joystick-gyilkos hétvégi partikról, a magnófej-állításokról, meg a lemezcsere-partnerekről. Azért, hogy pár öreg játékot elővegyek havonta 1-2 órára, nem vehetek túl drága megoldást, ráadásul mindenképpen játékra lesz kihegyezve, így az IDE64 ki is esett a szórásból. Az uno2iec egy rossz vicc, azt is elvethetjük, 3 versenyzőnk maradt:

1541U2: 150eur szállítással, ez már erősen nem a magyar pénztárcákhoz van méretezve, ráadásul egyéb tudása nincs is mellette, „csak” egy C64 lemez/kazetta/cartridge/REU emulátor. Ezt is kihúztam a listámról.

SD2IEC: ezt végül megépítettem, ez alapján a leírás alapján, minimális módosítással. A MCU reset lábát bekötöttem egy jumperen keresztül az IEC-busz reset lábára is, így ha a jumper zárt, akkor az IEC buszról érkező reset reseteli az eszközt, ha levesszük a jumpert, akkor nem. Ez elég jól működik, meglepően sok programmal kompatibilis, és az elkészítése sem egy ördöngősség, ha valaki látott már forrasztópákát. Aki nem, az megveheti valamelyik kész megoldást is, 30-60EUR között.

Itt jött a legnehezebb kérdés, TC64 legyen? 250EUR, de időnként előfordul jóval olcsóbban 1-1 retró fórumon. Rengeteg okosságot tud (beépített SID lejátszó, VGA kimenet, turbó a c64 felé, REU, tape/cartridge/2-diszk emuláció, és emellett használható magában is, Atari/Amiga/MSX/PCengine/Atari800 emulátor szoftverekkel, külső billentyűvel, eredeti joystickokkal (egy 25EUR értékű dokkolóval). Nagyon remegett a kezem egy használt darab megvásárlásán, de végül elvetettem, meg is magyarázom. Ha valaki rárepülne, itt található: Amibay link

200-250EUR rengeteg pénz, és ebből inkább egy másik, régóta dédelgetett álmomat fogom megvalósítani, mégpedig egy oldschool játéktermi-stílusú (tabletop) gépet szeretnék építeni, ami emulátoron futtatja a régi nagy játéktermi klasszikusokat.

A bejegyzés kategóriája: Retro
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.