C64 Projekt, 2. rész

A kiindulási helyzet, és a tervek.

Volt ugye egy C64 breadbox, és egy C64C gépem is. Akinek ezek nem mondanak semmit, a breadbox a régi, sötétbarna, kerek verzió, a C pedig az új, C128-ra, vagy Amiga500-ra is hasonlító házba szerelt verzióról van szó. Volt 2 1541 floppymeghajtóm, és pár rossz joystickom.

A célok: egy retrózásra is alkalmas, modern eszközökkel feltuniningolt gép, és a régóta hiányzó kazettás egység beszerzése, hogy teljes legyen a „gyűjtemény”. Mivel nem vagyok egy nagy gyűjtő, nem kiállítási verziók érdekeltek, csak működjenek, így nem túlságosan zavar, hogy sárga a gép, vagy hogy ronda-e a floppy, csak a megfelelő működés.

A tervek:

  • JiffyDOS rom beszerzése
  • Pár működőképes, korhű joystick
  • Ha van lehetőség, egy 1541-II floppy, ami kisebb, könnyebben kezelhető
  • Valami modern tárolóeszköz

Végül szinte mindent egy helyről tudtam beszerezni, szóval ezzel nem is untatnék senkit, csak a tényekkel. Sikerült vennem egy tökéletesen működő, de erősen sárgult 1541-II-t, egy LEVIS típusú magnót, pár félig működő joystickot, tartalék mikrokapcsolókkal, és egy 4 KERNAL-t tartalmazó EPROM-ot (az igényeim szerinti 4 ROM került bele), mely átalakítás nélkül belement a C64C-be.

A modern tárolóeszköz kérdés már nem volt ennyire egyértelmű. A következő megoldások állnak rendelkezésünkre, ha arra vetemednénk, hogy egy 20-30 éves gépre modern háttértárat szeretnénk akasztani. A lista nagyjából vételár szerint csökkenő sorrendben, ahol lehet, ott link a vásárlási oldalra mutat:

A lista nem tökéletes, biztosan vannak még mások is, de ezeknek utánanéztem bővebben, nagyjából képbe kerültem a tudásukkal, képességeikkel, előnyeikkel, hátrányaikkal. A sorozat következő részében bemutatom ezeket a megoldásokat, és megnézzük, hogy melyik az, amit a fenti felsorolásból érdemes megvenni…

A bejegyzés kategóriája: Retro
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.