C64C szétbarmolása

Rég írtam ide, de egy retró csoportban megígértem, hogy pár mondatban összeszedem, hogy miben is tér el a C64C-m a „gyári” állapottól, következzen most ez, magyarázatokkal, linkekkel:

Balról jobbra haladva kezdjük a 4-in-1 KERNAL rommal, és az Arduino switchel:
https://www.youtube.com/watch?v=GPq5xnJRw2w

A fenti videó nagyjából jól elmagyarázza a lényeget. A C64C-ben az úgynevezet „short-board” van, azaz gyárilag már csak egy 27C128-as EPROM  (128KBit, azaz 16KByte) van az alaplapon, amelyben a KERNAL/BASIC rom is helyet foglal (ez a régi gépeken 2db, 8kbyte-os ROM-ban volt). Ha ezt kicseréljük egy 27C512-re (=64kbyte), akkor rögtön 4x annyi helyünk lesz, így 4 KERNAL között tudunk majd váltani. Eredetileg JiffyDOS-t akartam csak beépíteni (tehát elég lett volna a 2 kernalt tartalmazó EPROM), de alig több pénzért lett inkább 4-es, amit nem is bántam meg, mert azóta bőven változtak az igényeim. Csak pár szóban a KERNALokról, amik be vannak égetve:
– JaffyDOS 1.3: A JiffyDOS SD2IEC-re optimalizált módosított verziója, kifejezetten kényelmesen lehet vele az SD kártyát böngészni, ezt használom szinte mindig.
– C64 V3: nem kell magyarázni, a gyári C64 KERNALje, ha bármikor vissza kell váltani kompatibilitási problémák miatt.
– TT250: TurboTape250, azaz kazettás gyorstöltő, ROM-ba építve, így nem kell küzdeni, ha a kazettáimról be szeretnék tölteni valamit, amiket turbóval vettem fel.
– JiffyDOS 6.01: Az eredeti JiffyDOS, bővebb infó/vásárlás itt:
http://store.go4retro.com/search.php?search_query=JiffyDOS&x=0&y=0
Természetesen, mivel kereskedelmi termékről van szó, amely ma is kapható, így mindenképpen vásároljuk meg a fenti oldalról az imaget, ha ilyet szeretnénk beégetni (vagy EasyFlash3-ban használni).
Az arduino-s kernal váltót a fenti videó alapján meg tudja építeni gyakorlatilag bárki, én annyi módosítást tettem, hogy a ledet nem a Power helyére építettem (mert a C64C-é szögletes, itthon meg csak kerek volt), hanem a gép oldalára, és inverzben működik, (tehát váltáskor/resetkor villan, nem kialszik).

DigiFix
Ez a fotón nincs megjelölve, mert csupán egyetlen ellenállásról van szó, amely a 8580-as SID chipnek azt a hibáját javítja, hogy a digitális hangok túl halkan szólnak (vagyis inkább nem szólnak). A teszthez ideális programok a „Ghostbusters”, vagy az Impossible Mission, amelynek az elején digitalizált beszéd van. További infó:
https://www.c64-wiki.de/wiki/Digifix
Az én gépemben 470kOhm-os ellenállás van, potméter meg egyéb csodák nincsenek, nekem ez így megfelel.

SD2IEC
Az első fotón a bal alsó sarokban lévő nagy piros kockáról van szó. Építettem már régebben SD2IEC eszközt (van is szó róla itt a blogon), de akkor még csak próbapanelen létezett, amit azóta szétszedtem, eltűntek a darabjai, etc, úgyhogy kénytelen voltam újra megépíteni. Természetesen a legegyszerűbb, protoboardos verziót választottam, egy pici csavarral, mert nem volt hangulatom az SD kártya olvasóval szívni.

Ezt a verziót választottam, SD kártya olvasónak pedig ezt:
https://www.aliexpress.com/item/32852747770.html
Így a fenti kapcsolásból az ellenállásosztók kihagyhatók, az SD card 4 lábát (SS/MOSI/MISO/SCLK) direktben rá lehet vezetékelni a fenti modulra, mert az elvégzi a szükséges 5V/3.3V konverziót.
Nagyon fontos, hogy ha a fenti modult használjuk, a mikrokontroller SD_CARD_DETECT, és SD_WRITE_PROTECT lábát is GND-re kell kötni, különben nem fogja a kártyát olvasni (mert azt hiszi nincs benne). Nagyjából ilyen lett a félkész, tesztelés alatt lévő termék:

Ezután még annyi módosítást történt, hogy az eszköz közvetlen az IEC buszra be van forrasztva, és be lett építve a gép belsejébe.
Miután ezt megépítettem, akkor irígyeltem meg az LCD kijelzőket egyes SD2IEC eszközökről, úgyhogy utánanéztem hogy lehetne megépíteni, és megtaláltam a német C64 fórum ide vonatkozó threadjét:
https://www.forum64.de/index.php?thread/74116-lcd-sd2iec-firmware-1-0-0-f%C3%BCr-larsp-layout/
Ebben található firmware, illetve a forráskód readme fájljában leírás, hogy a HD44780-as kijelző melyik lábát hová kell bekötni.

A threadben található firmwarek tökéletesen működnek _szinte_ mindenkinek, persze hogy én vagyok a kivétel. A kijelző nélküli firmware hibátlanul működik a gépemen, de ha a kijelzős verzió van feltéve, és a gépben Jiffy/Jaffy KERNAL van kiválasztva, akkor az EasyFlash3 programozószoftvere (Az EasyProg 1.8.1) hibát dob a fájlok elérésénél. Ha gyári KERNAL van, akkor hibátlan, így ezt a hibát kénytelen voltam kijavítani a firmwareben. Nem szép, hekk, de működik, és ez nekem elég.

Disclaimer: Tudom, hogy csak a gyári állapotú, módosítatlan, utókornak eredeti állapotában megőrzött gép a tuti, de ezt én így szeretem. Egy több millió példányban épült gépből fog maradni épp elég, nem egy pótolhatatlan ritkaság lett szétfaragva, lefestve, összebarmolva, hanem egy pár éve 1-2 ezer forintot érő 30+ éves számítógép.

A bejegyzés kategóriája: Retro
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.