Mikrotik hAP Lite, avagy milyen lehet egy 5 ezer forintos Routerboard

Vásároltam egy hAP Lite (941-2nD) típusú routert, mert nagyon kíváncsi voltam arra, hogy hogyan lehet, hogy közel azonos tudást egy 951 árának harmadáért, gyakorlatilag TP-Link/Tenda árkategóriában adni. Mit is ér egy olcsó Mikrotik? Tud-e annyit, mint a nagy tesók?

Nem lőném le a poént, elsőre a dolog nagyon szépnek hangzik, de azért van egy pár buktató. Kezdjük elsőre egy összehasonlítással:

Az általam etalon SoHo routernek tekintett 750GL specifikációi:

  • AR7242 SOC, 400MHz, MIPS24Kc (MIPSBE)
  • 64MByte RAM
  • 64MByte Flash

A hAP Lite idevonatkozó adatai:

  • QCA9531 WiSOC, 650MHz, MIPS24Kc (Bár a gyártó specifikációja szerint csak 560MHz!) (SMIPS)
  • 32MByte RAM
  • 16MByte Flash

Látható, hogy a processzor nyers órajele erősebbnek is tűnik a kistesóban, de sem a RAM, sem a Flash mennyisége nem túlságosan kecsegtető. A RAM kérdést nagyjából elfelejthetjuk, mert 1-2 extrém esettől eltekintve a RouterOS-ek nem nagyon használnak sok RAM-ot, talán csak a dinamikus routing táblák tudnak egy kicsit elkanászodni. A 16MByte flash viszont gyakorlott ROS usereknek feltűnhetett, kevéskének tűnik (erre még visszatérünk). A valóság viszont az, hogy az NPK csomag az SMIPS architektúrára csak 6MByte, a kitömörített futó rendszer is 8 körül van, így a 16MByte éppen elegendő.

Komoly, releváns tesztet nem végeztünk rajta a tesztelési idő rövidsége miatt, de mindenképp meg akarom mérni RFC2544-es műszerrel, pár tesztkonfiggal.  Ami viszont szemet szúrt, az a gyári csomagok szűkössége. A gyárilag telepített ROS gyakorlatilag nem különbözik a nagyobb routerektől, minden benne van, amit elvárnánk, viszont az utólagos csomagoknál már nem ilyen szép a helyzet.  A hardver miatt használhatatlan csomagokon kívül (GPS, UPS, LCD) hiányzik a Multicast, az NTP, és az OpenFlow is. Hogy ezek később pótolva lesznek-e az kérdés, de jelenleg nem elérhetőek. Ebből az átlag usernek talán csak az NTP fáj nagyon, nekem szinte minden routeremre telepítve van, jól jön az…

A másik dolog, ami buktató, az a WinBox. A hivatalos magyarázat szerint az SMIPS architektúrájú eszközökön nincs hely a ROS WInbox DLL-ek számára (16MByte Flash, hellómi?), emiatt csak 3as, jelenleg csúnyán bugos és béta állapotú Winboxszal megy.

Ez a két dolog együtt azért árnyalja a képet, de még így is azt kell mondanom, hogy egy TP-Link áráért ez egy tökéletes kis SoHo router…

Kategória: MikroTik | A közvetlen link.